Aktive samtidskunstnere

Det finnes et hav av spennende samtidskunstnere i Norge i dag. Her får du tips til noe av det som skal skje fremover!

Det finnes utrolig mange spennende kunstnere som er aktive i dag, og de spenner over flere kunstformer. Er du helt ny innen kunst og har lyst til å bli kjent med samtidskunsten er det et sted som du bør besøke og det er Museet for samtidskunst.

Museet for samtidskunst

Museet for samtidskunst åpnet i 1990 for publikum og det ligger på bankplassen i Oslo. Selve bygningen sto ferdig i 1906 og det var arkitekt Ingvar Magnus Olsen Hjorth som sto bak bygningens arkitektur. Museets samling av samtidskunst er satt sammen av ca 5000 verk fra inn og utland, som er produsert etter 1945.

Museet sine 2000 kwm er fylt til randen av både innlånte verk og verk i fra museets egne samlinger. Fem installasjoner står i museet fast og det er Shaft av Richard Serra, Indre rom V av Per Inge Bjørlo, Søppelmannen-mannen som aldri kastet noe av Ilya Kabakov og Promesse de bonheur av Marianne Heiers Promesse. I fra 2014 ble to gallerirom viet til Louise Bourgeois.

Hariton Pushwagner

I Norge er det en samtidskunstner som rager hoder over alle andre og det er Hariton Pushwagner(Terje Brofos) som er inspirert av popkunst. Han er også regnes som en av Norges viktigste samtidskunstnere og han har hatt stor internasjonal suksess.

Pushwagner er oppvokst i Oslo og har gått på reklamelinja på Statens håndverks- og kunstindustriskole, og han har gått på Statens Kunstakademi. Han ble for alvor kjent gjennom sitt samarbeide med Axel Jensen som han ble kjent med på toalettet på Kunstnernes hus.

I løpet av de fire intense månedene de jobbet sammen, utviklet pushwagner sin kalligrafiske og enkle strek som siden har vært utgangspunktet for hans kunstverk. Noen av hans mest kjente verk er Soft city, En dag i familien manns liv, Apokalypse og Selvportrett.

Matias Faldbakken

Matias Faldbakken er sønnen til forfatteren Knut Faldbakken og keramiker Gro Skåltveit, så det er vel ikke rart at han selv har talent som både forfatter og billedkunstner. Han har blitt utnevnt som en av vår tids viktigste samtidskunstnere. Han er utdannet ved Vestlandets Kunstakademi i Bergen og Staatliche Hochschule für Bildende Künste i Frankfurt i Tyskland.

Et av hans mest interessante prosjekt var Rom for innblanding, hvor han rev ned bøker fra hyllene på Deichmanske bibliotek. Han hadde en avtale med biblioteket om at bøkene skulle ligge der i 2 uker, og det gjorde de. En av hans siste utstillinger i Norge var i 2009 og het Shocked into Abstraction.

På vei opp og frem

En ung kunstner som er på vei opp og frem, og som regnes som en av den nye generasjonen, er Martine Poppe og svenske Kristin Dahlberg. Hun er en billedkunstner som stadig utforsker nye teknikker. Hun er utdannet fra Slade School of fine art og har hatt utstillinger i Norge og i UK. Hun tar bilder med mobiltelefon som hun så forstørrer og maler over.