Kunstmuseer og kunstgalleri i Norge

Det finnes mange flotte kunstmuseer og kunstgallerier i Norge. Noen av dem er verdenskjente, og folk over hele verden kommer for å oppleve dem, mens andre museer kanskje er små og bortgjemte skatter som vi elsker å finne.

Kunstmuseer

På Svalbard finner vi verdens nordligste kunstmuseum, Kunsthall Svalbard, som ble åpnet i 2015 av dronning Sonja. Her skal kunstnere fra hele verden få komme og finne inspirasjon og kanskje stille ut sine verk.

I Bergen finner man både Bergen Kunsthall, Kunstmuseene i Bergen, Trollhaugen og Bergen Sjøfartsmuseum, for å nevne noen. Flere av kunstgalleriene i Bergen er spesielt opptatte av moderne kunst og har ofte utstillinger i denne sjangeren.

Moderne kunst finner man også i flere andre byer i Norge. I Trondheim har man Modern Art Gallery, som er Midt-Norges største galleri. Her formidles det kunst fra kunstnere fra hele Norge.

Hovedstaden Oslo har selvsagt mye å by på innen kunstmuseer og kunstgallerier i Norge. Det er her man finner både Munch-museet, Vigeland-museet og Nasjonalmuseet – Museet for samtidskunst. Et av de aller største galleriene i Norge er kanskje ikke så kjent for alle, nemlig Galleri Riis som ligger på Tjuvholmen i Oslo.

Blant små skatter rundt om kring i landet vårt har man mange å velge blant. Noen av dem er Lillestrøm Kunstmuseum, Weidemann Samlingen i Oppland og Vinje Biletgalleri i Telemark. I Nordland bør man ikke gå glipp av Galleri Gunnar Berg, og tar man turen til Troms, er Nordnorsk Kunstmuseum vel verdt turen. Sogn og Fjordane Kunstmuseum omfatter seks forskjellige gallerier og museer.

Listen er uendelig, og opplevelsene står i kø, både i de store i byene, men også på de mindre stedene. Det er ikke tvil om at Norge liker å ta vare på skattene sine og å vise dem frem. Vi har et variert kunst- og museumsliv, og det finnes noe for enhver interesse og alder.